Dnešní doba je plná nejrůznějších stravovacích proudů, ze kterých si ten svůj vybere opravdu každý. Setkáváme se z makrobiotiky, vegany, frutariány, ovo-vegetariány a dalšími. Je jich tolik, že se v nich jeden opravdu nevyzná. Pojmem, jehož význam je každému velice dobře znám, je vegetarián Onlinechlap. Jak tedy jistě není nutné zmiňovat, jedná se o člověka, který z nejrůznějších důvodů nekonzumuje maso. S tímto stylem se ale také pojí celá řada stereotypních názorů, které nejsou tak úplně pravdivé. Pojďme se tedy na některé z nich podívat a uvést si je na pravou míru.
- Strava bez masa je stereotypní. S názorem, že strava, která neobsahuje maso, je stále stejná, a že se vegetariáni vlastně stravují neustále tím samým, což je dle lajků jen a jen tofu, se setkáte opravdu velice často. Pravdou ale je, že tato strava je opravdu velice pestrá, což dokazují i tisíce a tisíce nejrůznějších receptů, které najdete na internetu.
- Všichni vegetariáni jsou automaticky hubení a mohou z nich být profesionální modelové a modelky. I tento mýtus je zcela zcestný, protože to, že daná osoba vyřadí ze svého jídelníčku veškeré výrobky, jež obsahují maso v jakékoli podobě, ještě neznamená, že žije zdravým životním stylem. V takových koblihách, brambůrkách, dortech nebo zákuskách přece žádné maso není, nebo ano?
- Vegetariáni jsou zarytými ochránci zvířat. Ano v některých případech tomu tak skutečně je. Jedná se tedy o osoby, které nekonzumují maso z důvodu, že se k jeho získávání zabíjí zvířata. Nejedná se ale o všechny vegetariány do jednoho. Převážnou část tvoří také osoby, které jednoduše chuť masa neuspokojuje, nebo jej vyřadili ze zdravotních důvodů.
- Bez masa si zaděláváš na nedostatek bílkovin. I tento mýtus je zcestný. Jedná-li se o člověka, který nad složením svého jídelníčku alespoň trochu přemýšlí, nemusí se tohoto problému rozhodně obávat. Skvělým zdrojem jsou například luštěniny, oříšky nebo obiloviny. Nedostatku energie a ztráty svalové hmoty se koneckonců také nemusí obávat. Důkazem je celá řada sportovců na profesionální úrovni, kteří na tento stravovací styl přešli.