Co je to raw alias vitariánství?
Mnozí z vás se s tímto pojmem již určitě setkali. Ale pro jistotu ještě opakování. Vitariánství, syrová strava nebo raw food jsou názvy pro způsob stravování, jehož základem je snaha o co nejšetrnější úpravu potravin tak, aby zůstalo v jídle zachováno co nejvíce živin, minerálů, vitamínů a enzymů. Při přípravě pokrmů je důležité nepřekročit přibližně 42 až 45°. Živá strava je taková strava, která si zachovává „život“ skrze aktivní enzymy. V živé stravě prostě kolují živé enzymy, které nejsou „zabity“ nešetrnou úpravou potravin.
Jak (ne)uvařit?
Většina lidí si pod pojmem syrová strava představí pouze neupravené jídlo, tedy syrovou zeleninu a ovoce. A to se mnoha lidem naprosto příčí. Pouze o tom ale raw food není. Raw food ukazuje jedinečný způsob, jak lze připravit velice chutné a výživné jídlo, aniž bychom museli péct, smažit nebo grilovat. Jaké způsoby příprav se tedy využívají? Nejčastější úpravou je sušení, a to již výše zmíněno do 45°. Ale např. ořechy, semínka, čočku či fazole je potřeba nechat naklíčit.
Co lze zařadit do raw stravy?
Do raw stravy můžeme zařadit jakékoliv syrové ovoce či zeleninu. Do jídelníčku ale rozhodně patří i naklíčená semínka, ořechy, naklíčené obilí či luštěniny. Potraviny ale není nutné konzumovat pouze v základní podobě. Na internetu můžete najít celou řadu vitariánských receptů na raw dortíky, dezerty ale dokonce i raw špagety z cukety. Záleží zkrátka jen na vaší fantazii.
V čem je syrová strava jedinečná?
Syrovou zeleninu či ovoce tráví žaludek přibližně hodinu. Oproti tomu na vařenou stravu potřebuje minimálně 3 hodiny a vytváří přitom spoustu odpadů a nečistot. Syrová strava tedy podporuje jednoduché trávení až na úroveň nejjednodušších a nejlépe stravitelných živin. Tím tělo šetří energii na trávení a vylučování, lidé se tedy pak cítí plní energie, naprosto oprávněně. Mimo jiné se tělo skvěle detoxikuje, takže výrazně snižuje riziko různých onemocnění.